

Favorite my darling husband.Kalo ada kuih ni..mmg dia mengadap..
Bhn:
5 cwn tpg beras
3 cwn santan
2 biji telur
1 biji putih telur
1 st gula
1 1/2 st garam
*1/2 sb lada hitam
*1 st biji ketumbar
*1 st jintan putih
*1 st jintan manis
*4 sb udang kering@ikan bilis
minyak utk menggoreng
acuan rose
-ketumbar,jintan manis dan jintan putih disangrai hingga naik bau.angkat.
-Blend@tumbuk bahan bertanda* hingga halus.
-satukan santan,telur,garam,gula dan bhn kisar.Tuang kedalam tepung sambil dikacau sentiasa sehingga tidak berketul
-Panaskan minyak bersama loyang dlm kuali.
-Celupkan acuan kedalam adunan dan terus masukkan kedlm minyak panas(slps panas pakai api kecil)
-tunggu sekejap hingga ia lekang.
-angkat setelah keperangan.Toskan atas kitchen towel
-Ulang proses hingga adunan habis.
-Setelah sejuk simpan dlm bekas kedap udara..
tips:rendam acuan dlm minyak sblm guna.utk memudahkan kuih tanggal semasa menggoreng.1 @ 2minggu sblm guna pun boleh