Friday, September 21, 2007

Ramekinn



Ramekin yg mnta k za belikan dah smpi smlm..ada free gift lg ;)
TQ so much k za! muaaahh!

Thursday, September 20, 2007

Char Koey Teow



Juga juadah berbuka hari ini.Cara yg biasa saya buat ;)

bahan2:
1 bungkus koey teow
1 kg kerang-rebus ambil isinya
300g udang sederhana-buang kulit dan urat tinggal bahagian ekor
2 cwn taugeh
kucai secukupnya-potong 1 inch
3 sb sos ikan
3 sb cili paste
2 sb sos tiram
2 sb kicap
3 ulas bwg putih-parut kasar@cincang
3 sb minyak bijan
2 biji telur
1 cwn air panas

-panaskan 1 sudu minyak.goreng udang dan kerang selama 7 saat.angkat bersama minyaknya.ketepikan
-panaskan 2 sb minyak dlm pan tadi.tumis bwg putih hingga naik bau.masukkan cili paste.biar masak.masukkan sos tiram,sos ikan dan kicap.kacau sekejap.masukkan 1 cwn air panas.biar mendidih sekejap.
-masukkan kucai dah taugeh serta udang dan kerang bersama minyak tadi.terus masukkan koey teow.kacau sekejap.pecahkan telur.kacau cepat2.tutup api.sedia utk dihidang
-resepi ni jenis berkuah sedikit

Wednesday, September 19, 2007

homemade tofu



hohoho.Bestnyer tofu dah jadi walaupun x lawa tp puas hati ;)
Cara2 buat mmg mudah..leh tgk kat sini

:D jom wat tofu sndr!


wat pecal guna homemade tofu..yummy!

Tuesday, September 18, 2007

Taufu faa lagi!



Wat ni lg smlm utk berbuka.Daniel suka byk dia makan(w/o sugar)Ibu pun suka!

Mint



:D pokok mint sayer..hehehe..seronok sgt tgk dah tumbuh..yay!

Monday, September 17, 2007

Pai Corn Beef

Cajun Red Velvet Cake



bhn:
1 1/2 cwn gula halus
1/2 cwn butter
1 sb pewarna merah(serbuk)
2 biji telur
1 st serbuk vanilla
2 cwn tpg superfine/hong kong
1 sb serbuk koko
1 st garam
1 st soda bikarbonat
1 cwn buttermilk
1 st vinegar

-pukul gula dan butter sampai berkrim.tambahkan pewarna merah,telur dan vanilla.pukul lagi.
-ayak 3x tpg,serbuk koko dan garam.masukkan kedalam adunan berselang seli dgn buttermilk.pukul rata.campurkan vinegar dgn soda bikarbonat.kaup balik ke dlm batter.
tuang dlm 2(9 inch) pans(gris).bakar 30mins

frosting:
1/2 cwn gula halus/aising
125g cream cheese
2 sb butter
2 sb jus lemon
250g coklat putih-cairkan(double boil)

-pukul cream cheesebutter dan gula sampai berkrim.masukkan coklat putih.pukul.masukkan jus lemon.pukul lagi smpi putih.

-bila kek dah sejuk,sapu/hias kek dgn frosting

sedapnyerr..

Bakso



Bahan:

Bhn bebola daging:
300g daging kisar
1 biji putih telur
1 st lada hitam tumbuk
3 sb tpg ubi
1 st garam
-satukan semua bahan diatas.gaul rata.bulat2kan/sudu2kan

Bhn Sup:
1 ulas bwg putih-tumbuk
2 liter air
1 kuib pati lembu
1 st lada hitam tumbuk
2 sb rempah sup

garam secukup rasa


mee kuning
timun-hiris memanjang
kobis-hiris halus
taugeh(saya x letak psl xde)
cili kicap
bawang goreng

-satukan semua bahan sup dlm periuk.didihkan
-masukkan bebola daging.Biar daging terapung.masukkan garam secukup rasa.Biar mendidih lama ckit.tutup api
-sediakan bakso
-letak mee dlm pinggan.taburkan kubis,timun dan taugeh.tuang sup dan bebola.taburkan bawang goreng.
-jika suka tambahkan cili kicap..sedia utk dimakan ketika masih panas..yummy!