Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua kawan2..maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga
Semoga kita selamat tiba ke destinasi masing2..
Wednesday, October 10, 2007
Tuesday, October 9, 2007
Snow Almond
dapat resepi dr FP mak lang.tq mak lang sudi share dgn semua ;)saya double resepi ni
bhn:
220g butter
1 sb shortening
100g gula kastor
1 st esen vanilla
1 bj kuning telur
220g tpg gandum
50g nestum-kisar halus
2 sb coffeemate
70g tpg ubi
40g almond powder
cooking chocolate secukupnya
breadcrumbs
-panaskan oven 175c(jika gunakan oven kecil kurangkan suhu ke 150c/160c terpulang pd jenis oven)
-ayak bersama tpg gandum dan tpg ubi.satukan dgn nestum,coffeemate dan almond powder.ketepikan dulu
-pukul butter,shortening dan gula hingga sebati.masukkan telur dan esen.pukul rata.
-perlahankan speed.masukkan campuran bhn kering sedikit2.gaul hingga rata
-canai doh diantara 2 keping baking paper dan terap dgn acuan.susun atas dulang pembakar.
-bakar 20 min.sejukkan
-cairkan chocolate secara double boil.celup biskut dlm chocolate dan golekkan atas breadcrumbs
-susun atas baking paper.sejukkan sblm disimpan dlm bekas kedap udara
p/s:canai doh nipis ckit sebab bila dah salut dgn chocolate n breadcrumbs dia akan jadi lebih besar