Kek lapis ni sebenarnya jenis gulung.tp aku yg baru belajar ni..pandai2 je wat gini..resepi ni dpt 5 thn lepas dari internet dan ditulis atas sekeping kertas buku.lepas wat kek ni haritu,dah lupa letak kat mana paper tu.dah selongkar dapur dan x jumpa2 lg(uwaaaaaaaa!)sorry yer rozie..yg ingat dia guna horlick.since dpt resepi ni baru try tu la x hafal ing dia..
Friday, November 2, 2007
Kek Lapis
Kek lapis ni sebenarnya jenis gulung.tp aku yg baru belajar ni..pandai2 je wat gini..resepi ni dpt 5 thn lepas dari internet dan ditulis atas sekeping kertas buku.lepas wat kek ni haritu,dah lupa letak kat mana paper tu.dah selongkar dapur dan x jumpa2 lg(uwaaaaaaaa!)sorry yer rozie..yg ingat dia guna horlick.since dpt resepi ni baru try tu la x hafal ing dia..
Thursday, November 1, 2007
Soto ayam-sabah style

soto ni mudah disediakan.bahan pun x banyak.ms kat sabah dulu suka sgt mkn ni.hari2 pun boleh.soto ni dimakan dgn mee kuning atau bihun.supnya jenis clear/jernih.ada beberapa jenis soto.samada ayam,daging,campur n lain2 lagi kot.dah lupa.yg campur tu ada letak perut juga.yg ayam ni ada yg letak ayam siat yg direbus atau yg digoreng..resepi ni minta kat mummy few years ago.mummy bagi resepi yg mudah disediakan tp mmg sedap!mmg selalu buat sejak tu..yg kat gambar tu pandai2 je tambah tauhu.sbnrnyer mmg xde pun dlm resepi sebenar..
dare to try:
1/2 bungkus bihun-dicelur
1/2 ekor ayam-bersihkan
1 sup bunjut
1-1 1/2 kuib pati ayam
2 inch halia-diketuk
2-3 ulas bwg putih-diketuk
4 sekawan-bunga lawang,kayu manis,cengkih dan pelaga-optional
2 1/2-3 liter air
1 1/2 st lada putih-ditumbuk
1 batang celery-hiris
bahan garnish:
1 biji timun-hiris halus memanjang
1 cwn taugeh-bersihkan(saya takde nie)
daun sup secukupnya-hiris halus
bawang goreng
sambal kicap jika suka
satukan ayam,halia,bwg putih,rempah2,air,celery,sup bunjut dan kuib dalam periuk.renehkan dgn api sederhana.biar lama sedikit hingga ayam masak.perasakan garam.masukkan lada putih tumbuk.biar sekejap sblm tutup api.
-keluarkan ayam.ambil isinya.siatkan.
-sediakan soto.letak mihun/mee dlm mangkuk.letak bahan garnish dan isi ayam tadi.tuang sup diatasnya..sedia utk dihidang..
nasi impit dan Begedil
Tuesday, October 30, 2007
Kerabu

Kerabu@jelatah@Pencuk lebih kurang je bahannyer.resepi ni leh guna/tambah bahan2 yg lain seperti nenas/taugeh atau lain2 yg sesuai..
bhn:
2 biji tomato
1 biji timun
1 bunga kantan
1 batang serai
3 bwg kecil
4@5 biji cili padi
3 sb udang kering-cuci,goreng dgn sedikit minyak dan tumbuk
2 sb kerisik
2-3sb jus limau nipis
garam dan gula secukup rasa
hiris nipis tomato,timun,bunga kantan,serai,bawang dan cili padi.
-satukan dalam bowl.masukkan bahan2 lain.gaul rata2.perasakan gula dan garam.
-sedia utk dihidang
p/s:kerabu ni mmg sedap sgt.ratah gitu je pun leh abis..