Thursday, April 16, 2009

tau fu faa



kebelakangan ni big bos tiap2 hari balik keje mesti ajak pi beli tau fu faa..hari2 mesti nak mkn..so supaya puas makan tiap2 hari dok wat ni je la..fav dia dgn gula putih tu..daniel pun mmg suka mkn.so tiap hari mmg habis je.pernah post sblm ni..utk resipi klik kat sini

Tuesday, April 14, 2009

kuih kaswi




kuih kegemaran saya!..resipi oleh cik mat@MyR.resipi asal dr bro rozzan..mmg kenyal2 manja gitu ;) thks to both of u :)
c&p kat sini utk rujukan lain kali..

* BAHAN A :-)
* 350 g gula melaka (mat guna 300 g)
* 240 g gula pasir
* 450 ml air
* 2 helai daun pandan, disiat dan simpul
* BAHAN B :-)
* 190 g tepung gandum*
* 120 g tepung ubi*
* 60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
* 900 ml air
* 2 camca besar air abu (alkaline water)
* 3/4 camca besar air kapur
* 1 camca besar pewarna coklat
* BAHAN C :-)
* 1 cawan kelapa parut putih
* Secubit garam
# Satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.

Satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.

Satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.

Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. Angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
# KATA2 DARI MAT GEBU:- Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel. Harap maklum..

Monday, April 13, 2009

pulut&rendang ayam