
1st td jenguk blog k fida nampak kuih ni..smlm lg k fida kata nak buat.apa lagi terus kedapur sebab brg sumer dah ada..hehe best la..tq yer share resipi..
500 gm tepung gandum
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air (lebih kurang)
Bahan lain:
6 sudu tepung jagung
6 sudu minyak masak
-Satukan tepung, margerin, telur & garam, gaul hingga rata semua nyer hinga jadi mc bread crumb.
-Masukkan air Jangan masuk semua, takut terlembik. (tapi kalau terlembik boleh tambah tepung, ye tak?) hehheehe. Uli doh sehingga kita dapat doh yang licin.
-Sediakan bancuhan tepung jagung dengan minyak. Satukan kedua dua bahan ini & kacau sehingga mendapat bancuhan seperti gam. (Jangan pekat sangat & jangan cair sangat).
-Doh tadi dibahagi 2 (supaya senang kita nak kerja kan dia..kalau tak nanti..besar sangat la pulakk) hehhehe.Setiap satu doh..kita canai nipis seperti nak buat karipap (of course kita akan dapat canai yang besar & lebar) :)
-Sapukan bancuhan tepung jagung tadi keseluruh permukaan tepung.
-Kemudian gulung memanjang. Jika mahukan lapisan yang banyak buat 2 kali proses ini..ataupun terus ke step 7.
-Kemudian potong kecil2 seperti dalam gambar. Potong lebih kurang sebesar ibu jari.
-Gelek seperti dalam gambar, kemudian goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuningan.
-Sira dengan gula halus. Simpan dalam botol kedap udara.
-kerja saya jadi lebih mudah dgn bantuan dari miss noodle maker saya tu..senang nak menggelek bagi nipis
in minta izin copy paste je yer :)pada yg nak tgk gambar step by step buleh pi kat sini