Friday, August 31, 2007

roti Sosej



Dah lama x uli roti nie..dah mcm serba x kena jer hihihi..Pasal sibuk dok wat sample kuih mmg x sempat nak menguli..bila dah siap jer sumer sample..lega!terus wat roti..:P

pakai resepi Roshayati johari..Selama ni mmg guna resepi nie utk wat mcm2 roti..tekstur dia best walaupun uli tangan(xde breadmaker)lembut,gebu sangat..juga resepi roti paling best setakat nie..for me lah..

Basic Bread Recipe

(A)
500g tepung roti/high protein
100g gula-saya kurangkan
1 st garam
30g susu tepung
1 st bread improver|
1 st bread softener| optional
4 st yis kering

(B)
250ml air
1 bj telur-kacau sedikit

(c)
40g butter
40g shortening(saya guna butter semuanya)

-campur rata bhn (A)
-masukkan (B).Uli hingga licin
-masukkan (C).Uli lagi hingga licin,tak melekat di tangan dan elastik.
-penaikkan 30-40mins
-tumbuk2 doh utk keluarkan angin
-bahagikan kepada bebola kecik mengikut saiz yg anda kehendaki.rehatkan 10mins
-bentuk roti.biar naik 40 min-1 jam
-bakar

mee lagik!


Wednesday, August 29, 2007

Sotong Goreng Tepung


Bhn:
6 ekor sotong sederhana

bhn perap.satukan semuanya
1 st lada hitam tumbuk
1 sb bijan hitam
garam dan gula secukup rasa
1/2 sb jus limau nipis
1 bj putih telur

1/2 cwn tpg beras |
1/2 cwn tpg gandum |satukan

minyak utk menggoreng

-cuci dan potong sotong bulat2.perap dgn bhn perap dlm setengah jam.
-panaskan minyak.salut sotong rata2 dgn tepung dan goreng hingga keemasan.
tips:x perlu msk terlalu lama utk mengelakkannya meletup2.goreng dgn api yg agak kuat

sambal tumis petai bersantan


Bhn2:

bhn kisar:
cili kering ikut kepedasan
1 bj bawang merah
2 ulas bwg putih
1 inch halia
1 btg serai
sedikit belacan

petai secukupnya
1 cwn ikan bilis
1 cwn santan
1sb jus limau nipis
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

-panaskan minyak dlm kuali.
goreng ikan bilis.angkat,toskan
-goreng sekejap petai.toskan
tumis bahan kisar dgn minyak tadi hingga garing
-masukkan air limau.kacau sekejap.masukkan santan.kacau
-biar pecah minyak.masukkan garam dan gula secukup rasa.biar kering sedikit.
akhir sekali masukkan petai dan ikan bilis.tutup api..hidangkan
-sedap dimakan dgn nasi panas...

khasiat petai:
petai mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.
-sumber:http://ms.wikipedia.org

Tuesday, August 28, 2007

cookies!


Marble Shortbread

Biskut Makmur

Chocolate Treasure Mamazieza


polka dot cereals cookies


snow heart


fruity cornflakes

Monday, August 27, 2007

my new toy ;)




made my own noodle with this...so cool ;)