Tuesday, December 4, 2007

Cendol



wat cendol sndr smlm..pakai resipi Siti Mariam dari MyR..

bhn:
1 cwn tepung beras
3 cwn jus pandan
1 st air kapur
secubit garam

-satukan semua bahan dlm periuk.kacau sebati
-masak dengan api kecil hingga kental dan berkilat
-saya xde acuan maruku just masukkan dlm piping bag,gunting sikit hujungnya dan paipkan ke dalam air berais..simpan dlm peti sejuk

Sambal Udang Simple


Bhn:
Udang Galah secukupnya-siang,cuci bersih-lumur dgn kunyit dah goreng
minyak utk menumis
1 bj bwg besar hiris bulat2
1 helai daun kunyit-dihiris halus

bhn dikisar halus:
4 bj bwg merah
2 ulas bwg putih
segenggam cili kering-hiris memanjang,rendam hingga lembut
1 btg serai
1/2 inch halia

1 sb sos tiram
asam keping
garam dan gula secukup rasa

-panaskan minyak dlm pan.tumis bahan kisar hingga garing.masukkan asam keping.biar sekejap
-masukkan sos tiram dan bawang besar.kacau sekejap.biar bawang layu
-masukkan udang.perasakan garam dan gula.akhir sekali masukkan daun kunyit.kacau sekejap.tutup api.Hidangkan dengan nasi panas

Pisang Emas



Akhirnya dapat juga makan pisang yg ditanam sendiri.lama juga lah tunggu hasil yg pertama ni..tak tahu pun pokok pisang yg ditanam ni pokok pisang emas.Ambil dari SIL,sil pun x tau pisang aper..hehehe..tanam untuk daunnyer selalunya..
tu pun dah ada setandan lg atas pokok.kecil2 lg tunggu yg tu pula..saper nak booking awal yer :P

Buah Melaka


bhn:
tepung pulut
jus pandan
gula melaka-potong kecil2
kelapa parut putih secukupnya

-masukkan tepung pulut dlm bekas besar.tuang jus pandan sikit2 hingga dpt adunan yg lembut.
-ambil sedikit.leperkan.letak potongan gula melaka.tutup dan bulat2 kan.ulang hingga tepung habis
-didihkan air dlm periuk.
-masukkan bebola 1 persatu.kacau sedikit.biar terapung sblm diangkat.tos kan sblm digolekkan dalam kelapa parut..