Wednesday, September 5, 2007

Kek Buah Kukus

Tuesday, September 4, 2007

Cakes


Kek Marble trio Mat gebu


Cheesecake

Siew Mai



resepi boleh rujuk MyR by Lydia AKA Skyblue
p/s:tu gambar sblm kukus..Lepas kukus lupa nak snap..terus ngap ;)
untuk kulitnya kalau susah nak cari boleh buat sndr..
Bhn:
1 3/4 cwn tpg
2 biji telur size C
secubit garam

-satukan tepung dan garam.kacau telur sedikit.tuangkan dlm tepung.gaul sampai jadi doh.canai nipis2 dan potong kecil
-saya guna noodle maker untuk nipiskan doh



menu ahad


Gulai Ikan Siakap


Udang Goreng


Sayur Campur

Sunday, September 2, 2007

Roti Canai.



Cuba resepi dari mamafami.Memang sedap..tekstur roti pun best..dan yg paling penting..Nasir suka sgt..dia mkn lebih.heehee..Lain kali memang akan guna resepi nie juga..Terima Kasih mamafami..utk resepi yg mmg best sangat!

bahan:
500g tpg gandum
300ml air
1 bj telur
1 st garam
2 sb susu pekat manis
1 sb shortening

-satukan tepung,telur,susu dan shortening dlm bekas.Satukan garam dan air.
-tuang sedikit2 dlm tepung sambil di gaul rata2
-uli hingga jadi doh yg lembut dan licin
-bahagikan kepada 24 biji bebola kecil.
-salut setiap bebola dgn marjerin/minyak
-simpan bertutup selama 2 jam atau lebih(saya simpan semalaman dlm peti sejuk)
-bolehlah sediakan roti mengikut cara anda sndr
-sblm leperkan utk digoreng,biar rehat sekejap supaya mudah nipiskannya(kurang elastik)
(yg lebih tu boleh frozenkan canai macam biasa alas setiap keping dgn plastik)