Wednesday, March 4, 2009

choc chips muffin



80g gula perang
80g butter
120g tepung gandum
2 st baking powder
1 biji telur(L)
1 st ovalette
50ml susu segar
choc chips coklat,putih n strawberry

pukul butter n gula smpi kembang.masukkan telur dan ovalette.pukul lg sampai kembang.masukkan susu.kacau sekejap.masukkan tepung.gaul sebati
-masukkan choc chips secukupnya.gaul rata.cedok masuk dlm piping bag . gunting besar ckit hujungnya
-pipekan ke dlm cup 3/4 penuh
-bakar dlm oven yg tlh dipanaskan pd suhu 180c 20min

nasi tomato

dorayaki



100g tpg gandum
1 biji telur(L)-asingkan putih dan kuning
1 st baking powder
1 sb madu
2 sb minyak sayur
2sb gula perang
secubit garam
100ml-125ml susu segar
ayak tepung n baking powder masuk dlm bowl.masukkan kuning telur,gula,madu,minyak dan susu.kacau sebati.
-pukul putih telur dan garam hingga kembang.masukkan dlm batter tadi.
-kaup balikkan hingga sebati
-panaskan non stick pan
-letak 1 senduk adunan.tutupkan sekejap
-terbalikkan dan angkat.ulang hingga habis
-sapu dgn red bean filling.

pau goreng

roti marble


ni resipi sukahati je psl net down smlm..alhamdulillah jadi gak ;)letak byk ckit coklat paste n gula pun lebihkan ckit..mmg rich dgn rasa coklat.guna tepung 350 gram mcm roti sandwich kat bwh tu utk fitkan dgn loaf pan baru tu :D

Monday, March 2, 2009

sandwich bread



buat ni semalam sempena merasmikan loaf pan dgn penutup tu..lama gak ler dok cari loaf pan gini..jumpa je terus sambar..yg beso lagi tu..
pasni xyah beli roti sandwish lagi(leh caya ke):P kita tgk je la yer..hihihi
pakai resipi roti benggali by sofinar@MyR
cuma ada edit ckit letak 2 sb yogurt..psl rasa mcm x cukup air pulak masa menguli tu(agaknyer tersukat tepung lebih kot..wat keje ngantuk2 :P)tp tetap sedap n lembut..sesuai sgt la utk wat sandwish ni ;)

Sunday, March 1, 2009

banofee pie

nenek ke ni ;)



hihihihihi...

kek gula hangus



resipi merata2 ada kat net ni.selalu pakai resipi widad tp kali ni guna resipi dr newbie123@MyR..lebih kurang je cuma beza tang susu n ada tambahan gula pasir dan lebih mudah penyediaannya..thks to newbie123

1 cwn gula pasir
1 cwn air panas
2 sb butter
1/2 cwn gula
1 cwn tpg gandum
1/2 cwn susu segar
2 st soda bicarbonate
4 telur(L)
sedikit esen rose

-masukkan 1 cwn gula dlm pan.masak hingga gula cair dan perang.tuang air panas.kacau biar sebati.tutup api.masukkan 1/2 cwn gula dan butter.kacau rata n biar sejuk
-masukkan telur dlm blender.blend sampai kembang.
-masukkan esen rose,tepung yg diayak dgn soda dan juga susu segar.blend sebati.
-masukkan caramel tadi.blend sekejap bagi sebati.
-perapkan sekurang2nya 30min(saya biar dlm blender je)lama lg pun ok kot
-panaskan oven 160c(ikut suhu oven masing2)
-gris dan alas cake pan dgn baking paper.tuang adunan kek tadi dan bakar 40-50min dgn api BAWAH sahaja