
Friday, August 24, 2007
Thursday, August 23, 2007
Tau sa Piah
found this recipe from Lydia blog.My all time fav actually ;)
For recipe click>>My kitchen
thanks to Lydia for sharing this recipe with all of us :)

For recipe click>>My kitchen
thanks to Lydia for sharing this recipe with all of us :)


Wednesday, August 22, 2007
Bebola berinti Sambal

resepi:
1 1/2 cwn tpg roti
1 sb gula
1 st yis
1 st garam
1/2 cwn +1-2sb air suam
sambal bilis utk intinya
-satukan tepung,gula dan yis,gaul rata.masukkan garam gaul.
-buat lubang di tengah.tuang air suam.uli hingga jadi doh yg lembut.
-bulatkan.tutup dgn cling film.biar naik 2x ganda
-tumbuk2 utk keluarkan angin.bahagi kepada bebola kecil.biar rehat 10min.
canai agak nipis.isikan inti dah tutup rapat.ulang hingga habis.
-biar naik lagi.
-panaskan minyak dan goreng hingga keperangan dgn api sederhana..

Apam gula Merah

1 1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula merah
1/3 cwn gula pasir
3/4+ cwn air suam
1 st yis kering
1 st garam
kelapa putih+ garam-gaul
-satukan tepung,gula,gula merah dan yis.gaul rata.masukkan garam.gaul lagi.
-tuang air suam sedikit2 sambil di kacau.(adunan tidak terlalu pekat/cair)
-pukul agak kuat dgn hand whisk(mcm buat bahulu)-lebih kurang 10min
-tutup dgn cling film.biar naik 2x ganda
-sediakan kukusan.sapu minyak pada acuan.susun dlm kukusan
-tuang adunan dlm acuan.kukus lebih kurang 10min(bergantung kepada saiz acuan-kalau besar lama sikit)
-hidangkan dgn kelapa putih+ garam

Ayam Pandan

Resepi:
1 ekor ayam(i use spring chicken)-potong kecil
daun pandan secukupnya-ikut berapa ketul ayam(bersihkan dan keringkan
bhn perap:
1 sb biji ketumbar
1 st jintan putih
1 st jintan manis
1 inch lengkuas
1 inch halia
1 inch kunyit
2 batang serai
2 ulas bawang putih
2 bj buah keras
garam dan gula secukup rasa
*tumbuk/blend bahan perap
-bersihkan ayam.tos
-satukan ayam dgn bhn perap.gaul rata.perap dlm peti sejuk selama beberapa jam
-keluarkan ayam.balut dgn daun pandan.selitkan kemas atau guna lidi.
-panaskan minyak..goreng dgn api sederhana hingga keperangan/masak.
-sedia utk dihidang
Tuesday, August 21, 2007
Murtabak n kuah Dhall

Menu berbuka smlm..kena lak ngan air soya n tau foo fa..Alhamdulillah...(saja je nak tayang kat k za nie hihihi)
Makan nie dgn kuah Dhall..resepi boleh rujuk MyR dari s_shamen


Monday, August 20, 2007
tau foo fa

Smlm pagi2 dah buat ni.pakai resepi Che Za.mmg suka sgt mkn nie..smlm wat half jer dr resepi.so dah habis..Tadi dah rendam kacang soya.nak buat lg utk berbuka ptg ni..harap2 kali nie lagi cantik cam k za buat kalo x juga nnt ien import k za utk ajar wat live!hihihi
Sunday, August 19, 2007
Peanut butter

Dah lama dpt resepi ni..tp xde sukatan..So selalu buat agak2 jer..smlm "terajin" sikit sukat pasal nak share dgn kawan2 di MyR. ..Memang senang jer nak buat..
care to try:
1 cwn kacang tanah
1/4 cwn minyak jagung/soya/sunflower oil
2 sb gula perang
1/2 st garam
-Kacang tanah dipanggang/goreng tanpa minyak.buang kulitnya
-masuk semua bhn dlm blender kering.blend sampai halus
-tuang dlm botol/bekas dan simpan dlm peti sejuk..