Friday, October 26, 2007

Choco Ball



sng disediakan:

3 cwn chocolate cake hancur
1/3 cwn cream cheese
2 sb jem-strawberry/blueberry
1/4 cwn kacang panggang-badam cincang/walnut/gajus
kismis-ikut suka
mentega kacang jika suka
1/2 cwn chocolate chips
chocolate rice secukupnya

-cairkan cream cheese.masukkan mentega kacang dan jem.kacau sekejap.tutup api
-satukan kek,kacang panggang dan chocolate chips.gaul rata
-tuangkan campuran cheese kedalam kek.gaul sebati
-bulat2kan dan golekkan atas chocolate rice.letak atas paper cup.ulang hingga habis
-simpan dlm peti sejuk

Oops,I did it again!



wahaha..wat lg kek ni :P utk bw blk kg nnt.Hrtu raya x smpt wat..dah exhausted.cuma atas dia mcm burn ckit psl pakai oven yg kecik(kes malas nak panaskan cooker..daniel kejap2 dtg dapo,takut dia cop tgn kat ctu)anyway,ttp lembut n sedap!

Thursday, October 25, 2007

Sup Telur dan Kentang



Sup yg selalu masak kalo ada "m" ckit heh.senang je nak prepare..nie utk 2 org

bhn:
1/2 labu bwg besar-cincang
1 bj bwg putih-ketuk
1/2 st halba
1/2 st jintan manis
1/2 st jintan putih
1 sb minyak
2 biji telur
2 biji kentang-dihiris
1 carrot-hiris
sedikit kiub ayam
air secukupnya
garam

-panaskan minyak.tumis bwg,bwg putih,halba dan jintan2 hingga naik bau.masukkan kuib ayam sambil dikacau rata.
-tuang air +- 2 cwn.masukkan carrot dan kentang.kecilkan api.biar mendidih dan empuk
-rasakan garam.pecahkan telur .biar masak sekejap.tutup api.sedia utk dihidang

Ayam Paprik



Cuba resepi k.yani dr MyR.Simple je tu yg wat gak :P sedap!
resepi leh click kat Sini

Wednesday, October 24, 2007

kuih gunting bersira pedas



Bhn:
6 cwn tpg gandum
4 helai daun limau purut-digunting halus(optional)
santan secukup lembut adunan
3 sb marjerin

bhn dikisar halus:
1 st biji ketumbar
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1/2 sb garam
3 sb udang kering/ikan bilis
1/2 labu bwg besar
1 ulas bwg putih

-satukan tepung,daun limau purut dan marjerin dalam bekas.gaul rata.masukkan bahan kisar.gaul lagi.
-tuang santan sedikit2 kedalam adunan sambil diuli hingga dapat adunan yg boleh dicanai dan digunting-tidak terlalu lembut
-canai nipis dan gunting.ulang proses hingga habis
-panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.sejukkan

Bahan sira:-yg ini xde sukatan..sesedap rasa

cili kering-gunting dan rendam dlm air panas
bwg besar
bwg putih
cuka
minyak utk menumis
gula-biar lebih sedikit
bijan-goreng hingga keperangan

-kisar cili kering,bawang besar dan bawang putih dgn sedikit air
-panaskan minyak dlm kuali.tumis bhn kisar hingga agak garing.masukkan cuka.kacau
-biar hingga agak kering.masukkan gula.biar betul2 pekat dan jadi berbuih mcm gula hangus
-tutup api dan terus tuang kuih gunting dan bijan. kacau cepat2.
-tuang dlm dulang dan sejukkan sblm disimpan dlm bekas kedap udara

Tuesday, October 23, 2007

Raya 2007..



1st time beraya dgn Daniel..Ibu n Abah sayang Daniel sgt2..Happy sgt dgn kehadiran Daniel dlm hidup kami..Daniel dah 10bln hr nie..

Candy Kelapa


Sejenis manisan yg selalu dijadikan hantaran perkahwinan dan juga disajikan pada Hari Raya



bahan:
kelapa parut putih dari 2 biji kelapa
1 cwn susu pekat
1 cwn gula pasir
sedikit sirap ros
1/2 cwn kacang gajus panggang-optional
1/3 cwn kismis hitam-optional
3 sb minyak sapi

-cairkan minyak sapi dlm kuali yg besar
-masukkan susu dan gula pasir.gaul sebati.
-masukkan kelapa dan sirap ros.kacau rata.
-Dengan menggunakan api sederhana,sentiasa kacau hingga agak kering
-masukkan kismis dan kacang.kacau lagi hingga betul2 kering(akan bertukar warna ke sedikit keperangan)
-tuangkan manisan atas tin yg telah dialas plastic.tekan hingga mampat dan rata.sejukkan
-setelah keras bolehlah dipotong kecil2..