Friday, November 16, 2007

Donut



Bhn:
menghasilkan -+ 12 bj donut
320-350g tepung high protein
1 st bread softener-optional
1 st yis segera
1 sb gula
1 st garam
1 bj telur size c
1 sb susu tepung
1 cwn susu segar suam
1 sb butter
sugar powder secukupnya

-ayak bersama tepung,susu tepung dan bread softener ke dlm bowl.masukkan yis,gula dan garam.gaul rata.buat lubang ditengah
-satukan susu suam dan telur.tuang di tengah2 tepung tadi.gaul sebati
masukkan butter.uli lebih kurang 15min(tambah tepung jika t erlalu lembek)
-bulatkan.letak dlm bowl.tutup dgn cling film.biar naik sekali ganda
-tumbuk2 utk keluarkan angin
-tabur tepung rata2 atas papan pencanai supaya x melekat.
canai dan terap dgn acuan donut
-biar naik lg
-panaskan minyak.setelah panas kecilkan api.
goreng donut.sentiasa balik2 kan sehingga keperangan
angkat.tabur dgn sugar powder rata2

cekodok



kegemaran ramai ni..

bhn:
6 bj pisang
1 cwn tpg naik sndr
1/3 cwn gula merah
gula putih jika perlu
1 st garam+ 3 sb air suam
minyak utk menggoreng

-lecek pisang.masukkan tpg dan gula.gaul rata.
-masukkan air garam.gaul hingga sebati
-panaskan minyak.jemput2@sudu2kan adunan.balik2kan selalu hingga masak
-angkat

Monday, November 12, 2007

Karipap

Pai Epal




juga sng disediakan.











puff pastry secukupnya
susu segar
4 biji epal-kupas,hiris2(saya guna granny smith's)
4-6 sb gula perang
1/2 sb serbuk kayu manis
1 sb butter

-panaskan oven 200c
-masukkan epal dlm non-stick pan.masukkan juga gula perang dan serbuk kayu manis.masak atas api sederhana/perlahan sambil dikacau sesekali.masak hingga pekat
-masukkan butter.kacau rata.tutup api.sejukkan
-letak sedikit inti atas sekeping puff pastry.lipat 2 dan tekan dgn fork di sekelilingnya.ulang proses hingga inti habis
-susun pai atas tin yg dialas baking paper.sapu susu rata2 diatasnya
-bakar -+15-20min..

Gulai Ikan Masin dan Pak Choy Goreng


Sunday, November 11, 2007

Rendang Daging