Friday, June 11, 2010

char kuey teow



utk 1 bungkus kuey teow

bahan sambal
-1 labu bawang besar
-2 sb udang kering
-cili kering-ikut kepedasan
-garam dan gula secukup rasa
-minyak utk menumis

-blendkan bawang besar,udang kering dan cili kering.
-panaskan minyak.tumis bahan yg diblend tadi hingga garing.tambahkan garam dan gula secukupnya.sedia utk digunakan

3 ulas bawang putih-grated
kerang-ikut suka banyak mana-rebus n ambil isi
udang sederhana-tinggalkan bahagian ekor(yang lain jgn buang)
segenggam kucai-potong pendek
1 mangkuk taugeh-bersihkan
minyak bijan
3 biji telur
1/2 cwn air panas
minyak masak
1 bungkus kuey teow
kicap pekat manis secukupnya
garam jika perlu
1 cwn air biasa

untuk stok udang
-panaskan 3 sb minyak.
-bersihkan bahagian kulit udang yg disimpan tadi.gorengkan 3-5min.
-blendkan bersama 1 cwn air biasa.tapis ambil airnya

-panaskan 2 sb minyak bijan
-gorengkan sekejap udang dan kerang.
-angkat sekali dgn minyaknya.ketepikan

-panaskan 2 sb minyak bijan
-tumiskan bawang putih hingga wangi.masukkan sambal.masak dgn api kuat.masukkan air panas dan stok udang.biar mendidih.tambahkan kicap dan garam jika perlu
-masukkan udang dan kerang yang digoreng tadi bersama minyak tadi.kacau sekejap
-masukkan kuey teow,kucai dan taugeh.kacau rata
-pecahkan telur.kacau cepat2.masak dgn api kuat.
-hidangkan panas2..



Thursday, June 10, 2010

pumpkin muffin


saya sukat masa adun ni..sedap!sebab saya suka pumpkin..lembut dan moist tp x ingat dah resipinya psl lupa pula nak tulis ms tu

Wednesday, June 9, 2010

Choc n Nuts


my creation.biskut yg rangup n sedap.bila dah mkn ssh nak stop!

250g tepung gandum }
50g tepung kastad }di ayak bersama
1 st baking powder }
1/2 st baking soda }
200g pure butter
100g gula castor
100g gula perang
2 biji telur(M)
esen vanilla@parutan kulit lemon

60g kekacang-bakar n cincang-saya guna badam,hazelnut dan pistacio
50g choc chips
80g dark chocolate-cincang kasar

-panaskan oven.
-pukul butter dan gula hingga kembang.masukkan telur sebiji2 sambil dipukul.masukkan esen vanilla@parutan kulit lemon.pukul sebati.
-satukan kekacang dan chocolate dengan bahan ayak.
-tuangkan kedalam bahan yg dipukul tadi.gaul hingga sebati.
-sudukan ke dlm piping bag.gunting besar dihujungnya.
-alas baking tin dengan baking paper.
-pipekan mengikut saiz yg dikehendaki.
-bakar hingga keperangan
-sejukkan sebelum disimpan dlm bekas kedap udara
-saya suka gantikan esen dgn parutan kulit lemon utk kelainan rasa.menjadi kegemaran Mr Nasir ;)

Tuesday, June 8, 2010

kerabu taugeh


Double choco doughnut


resipi dr kak yani@MyR
c&p kat cni utk rujukan sndr.tq!

Bahan-bahan ( +- 20 biji )

* 1 biji telur
* 50g gula halus
* 4 sudu besar susu segar
* 80g tepung naik sendiri atau (80g tepung gandum + 1sk baking powder)
* 30g serbuk koko
* 50g coklat masakan(white chocolate or milk chocolate)
* minyak secukupnya
* kelapa kering secukupnya.

Cara-cara

1. Ayak tepung dan serbuk koko.
2. Kemudian masukkan susu, telur dan gula ke dalam no.1 tadi. Kacau sehingga sebati.
3. Panaskan minyak. Bila minyak dah panas, ceduk adunan tadi dengan sudu kecil dan masukkan ke dalam minyak panas. (kalau nak senang guna 2 btg sudu - lebih kurang macam buat jemput2lah).
4. Gorenglah sehingga masak.
5. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler. Bila coklat dah cair. Padamkan api. Masukkan donut yg dah siap digoreng tadi. Gaul sehingga rata. Kemudian cover pulak dengan kelapa kering.
6. Siap utk dihidang.

-saya salut dgn white choco n koko radix.lembut & sedap!

Monday, June 7, 2010

pancake.















4 breakfast anak2..
2 cups tepung
1 st baking powder
1/2 st baking soda
1/2 st garam
3 sb gula castor
80g butter-cairkan
esen vanilla
400ml low fat milk
2 telur-asingkan putih & kuning
secubit cream of tartar
-ayak tepung,baking powder,baking soda dan garam ke dlm bowl.masukkan gula
-gaul rata
-buat lubang ditengah.tuangkan susu,butter cair,kuning telur dan vanilla.kacau sebati.
-pukul putih telur bersama cream of tartar sehingga ringan dan kembang.
-tuang kedalam batter tadi.kaup balik hingga rata.
-panaskan pan.
-masukkan sesenduk adunan(ikut saiz dikehendaki)tutup sekejap.
-balikkan dan angkat.
hidangkan dgn syrup@madu,butter dan buah2an..