Friday, August 21, 2009

buah melaka



mmm..lama x mkn ni..guna gula nipah AKA gula kabung sebagai inti.sedap!

assorted buns lagi..


projek beberapa hari lepas..

Kad ramadhan

dari che za

dari kak ana

dari kak nor
dari puan hana

terima kasih atas kesudian beri kad sempena ramadhan pada tahun ini..selamat menjalani ibadah puasa dibulan yg mulia ini..

Tuesday, August 18, 2009

biskut coklat chips



resipi

resipi kak nor ni..mekasih ya..anakanda suka wat kunyah2 time boring heheh

Monday, August 17, 2009

karipap pusing






karipap pusing versi saya..
utk doh:
doh A:
300g tpg gandum
1 sb lemak sayur(veg shortening)
1/2 st garam halus
air ais secukupnya
-satukan tepung,garam dan lemak sayur.gaul serata.masuk air sikit2 sambil diuli hingga jadi doh.bahagi 3-4.bulatkan tutup dgn kain dan rehatkan 1/2 jam

doh B:
200g tepung gandum
1 sb lemak sayur
secukupnya marjerin(lebih kurang 100g)

-satukan tepung gandum dan lemak sayur.gaul rata.masukkan marjerin ckit2 sambil diuli hingga jadi doh.uli sekejap.bahagikan kepada 4 bebola kecil.rehatkan

-leperkan doh A.letak bebola B.balut n tutup rapat.gelek dgn rolling pin memanjang.gulung dan potong 2.
-ambil 1 bahagian gelekkan memanjang lagi.gulung kemas.potong kepada beberapa bahagian mengikut saiz karipap yg dikehendaki.gelekkan,letak inti dan kelim.
-ulang hingga habis.
goreng dgn minyak yg telah dipanaskan pada api kecil..balik2kan selalu
-kalau nak frozenkan goreng sekejap saja(warna yg pucat)

utk inti:
mudah dan sedap

*1 labu bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1/2 inch halia
kisar halus bahan*

1 sb rempah kurma
1 sb rempah daging(tambah jika mahu pedas)
2 sb sos tiram
2 cwn isi ayam hiris
2 biji kentang-dadu
secekak kacang buncis-potong kecil2
air secukupnya
garam&gula secukup rasa
sehelai daun kunyit yg lebar-gunting halus
minyak sayur utk menumis
-1 sb tepung gandum

-panaskan minyak.tumis bahan kisar hingga naik bau.masukkan rempah kurma dan rempah daging.kacau lagi.masukkan ayam.kacau rata.masukkan air dan kentang.biar masak dgn api sederhana.masukkan kacang buncis
-setelah hampir kering,tapi masih berkuah,masukkan sos tiram,garam dan gula secukup rasa.masukkan daun kunyit.gaul serata.
-akhir sekali masukkan tepung gandum utk mengentalkan inti(jenis inti ini tidak kering.setelah goreng karipap dia ttp mcm berkuah ckit)
*kalau tak mahu inti begini cuma masak saja smpi kering airnya.tak perlu letak tepung.
-sejukkan sebelum diguna..