Friday, September 3, 2010

yummy,sweet,,lovely hazelnut ball ;)

special creation 4 hari raya
biskut ni sedap!rangup...saya suka..




recipe:120biji-1/2 sb each
250g butter
120g gula caster
1 biji telur
esen vanilla
350g tepung gandum
50g tpg jagung
secubit emplex
50g serbuk hazelnut
2 sb susu tepung
2 sb coffeemate

-ayak bersama kedua2 tepung bersama emplex.satukan dgn hazelnut,susu tepung dan coffeemate.ketepikan
-pukul gula dan butter hingga berkrim.masukkan telur dan vanilla.pukul lagi
-masukkan bahan kering.gaul sebati hingga jadi doh yg lembut.
-bulat2kan dan susun atas tin yg di alas baking paper.(saya gunakan sudu sukat 1/2 sudu besar utk setiap bebola)
-bakar 20-25min pd suhu 160c dgn oven yg telah dipanaskan
-sejukkan atas redai kuih sblm di hias

bahan hias:
-strawberry chocolate,cooking chocolate@apa2 saja yg digemari.pandan@white etc.
-royal icing

-cairkan chocolate
-celup biskut dan biar atas redai kuih hingga keras sblm dipaip royal icing..

utk royal icing
-2 biji putih telur
-150g gula aising
esen vanilla
-2 sb tepung jagung

-satukan putih telur,tepung jagung dan gula icing dlm bekas tahan panas.
-double boilkan bahan sambil dikacau hingga agak panas.
-pindahkan ke dlm mixer bowl.(tapis dulu)
-pukul hingga kental(tak jatuh dr pemukul)masukkan vanilla.pukul lagi.
-warnakan dan masukkan dlm piping bag.
pipekan atas biskut
-biar icing mengeras sblm disimpan

Thursday, September 2, 2010

parmesan cornflakes cookies

hasil eksperimen nak menghabiskan parmesan..sedap!

300g unsalted butter
200g gula castor
350g tepung gandum
50g tepung jagung
2 sb susu tepung
1 sb coffeemate
2 kuning telur
esen vanilla
200g cornflakes-kisar halus
5 sb parmesan cheese-grated
secubit garam
-panaskan oven 160c 15min
-ayak bersama tepung dan garam.satukan dgn susu tepung,coffeemate,parmesan dan cornflakes.gaul sebati.ketepikan
-pukul butter dan gula hingga berkrim
-masukkan telur dan esen vanilla.gaul rata
-masukkan bahan kering.kacau hingga jadi doh yg lembut
-canai diantara 2 keping baking paper.terap dan susun atas tin yg dialas baking paper.
-sapukan kuning telur dan hias dgn cornflakes yg dikisar.
-bakar 15-20min
-sejukkan atas redai kuih sebelum disimpan dlm bekas kedap udara

Monday, August 30, 2010

Suji Almond Cookies


resipi by resipicitarasawan
di rekemen oleh my friend Ilah ;)..thks kak wan..belum berkesempatan merasa tp nmpknya mmg sedap psl anak2 suka..

minta izin c&p kat sini utk rujukan lain kali..

Bahan-bahan
150gm mentega
30gm minyak sapi
80gm gula kaster
1/2 tsp esen vanilla
50gm serbuk badam
60gm tepung suji
220gm tepung gandum
1/4 tsp serbuk penaik

Hiasan : Kuning telur dan badam nib

Cara-cara:
1. Sebatikan mentega, minyak sapi, gula dan esen vanilla.
2. Kemudian masukkan pula tepung suji, tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk badam.
3. Uli lembut adunan dan terap dengan acuan bulat.
4. Sapukan kuning telur dan taburkan dengan badam nib.
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140c selama 30 minit atau sampai kekuningan.