Thursday, July 1, 2010

Ayam Berempah







masak utk lunch&dinner hr ini.








-1 ekor ayam-potong,cuci,lumur dgn garam &kunyit-goreng 3/4 masak

bahan dikisar halus dgn sedikit air:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sebesar ibu jari kunyit hidup
sebesar ibu jari lengkuas
1/2 inch halia
3 batang serai
3 sb biji ketumbar
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1-2 sb lada hitam

3 sb kerisik
1/2 sb asam jawa-campur dgn 1 1/2 cwn air-ambil jusnya
4 sb sos tiram

minyak untuk menumis
daun kari,kayu manis dan bunga lawang


cili merah-belah 2
cili hijau-belah 2
bawang besar-potong bulat
2 biji tomato-belah 4
daun sup&daun bawang-hiris

-panaskan minyak.
-masukkan daun kari,kayu manis,bunga lawang dan bahan kisar.kacau masak hingga pecah minyak
-masukkan jus asam jawa.biar mendidih.masukkan kerisik dan sos tiram.kacau rata
-masukkan ayam.biar masak dan kuah pekat.tambah garam jika perlu
-masukkan bahan2 yg dihiris bersama tomato.kacau sekejap.tutup api
-hiaskan dgn hirisan daun sup dan daun bawang.
sedia utk dihidang!

cream puff



hasil experimen yg lepas..
240g tepung gandum-ayak
200g butter
secubit garam
500ml air
5 biji telur(L)

-panaskan oven 200c
-masukkan butter,garam dan air ke dlm pan
-masak hingga mendidih
-masukkan tepung.kacau cepat2 hingga jadi doh.alihkan ke dlm mixer
-pukul hingga suam sedikit
-masukkan telur sebiji2 sambil dipukul hingga jadi doh yg lembut(melekat jika disentuh
-sendukkan ke dalam piping bag(saya gunna tip bulat besar)
-sapu tin pembakar dgn minyak
-pipekan mengikut saiz yg dikehendaki
-bakar pada suhu 200c selama 20min.turun kan suhu ke 160c dan bakar lg 15min.

-setelah sejuk,gunting sikit dan isikan dgn krim kastad
@ mana2 resipi yg disukai


Wednesday, June 30, 2010

order:Donut



Tuesday, June 29, 2010

gulai ikan masin dgn nangka


asalnya nak masak gulai nangka tp nangka sikit n ikan masin yg lebih so jadilah nangka tu side ing saja..
my all time fav ni..

ikan masin(isi & tulang)potong,cuci dan rendam-guna ikan talang-ikut suka byk mana
nangka muda-potong dan rebus dgn sedikit garam hingga empuk-toskan

2 labu bawang besar }
4 ulas bawang putih }
1/2 inci halia }kisar dgn sedikit air
1 inci kunyit hidup }
3 biji buah keras }
sebungkus serbuk kari ikan}
2 sb pes cili }
sebatang serai-ketuk
daun kari
minyak utk menumis
santan dari sebiji kelapa-jadikan 2cwn santan pekat dan 3cwn santan cair
asam keping

sebiji tomato-belah 4

utk tumis darat
1 bawang besar-potong 4 dan hiris halus@boleh guna bawang merah
2 ulas bawang putih-hiris
daun kari
minyak

-tumiskan bhn kisar bersama daun kari dan serai.kacau selalu hingga pecah minyak
-masukkan asam keping@air asam jawa.biar sekejap
-masukkan santan cair.masak biar mendidih.masukkan ikan dan nangka.biar masak 15-20min
-masukkan santan pekat.kacau.
-masak dgn api kecil hingga sedikit pekat.
-rasa.tutup api.masukkan tomato

-goreng bawang2 tadi bersama daun kari
-tuangkan ke dalam gulai.tutup sekejap
-sedia utk dihidang.

kalo makan ni,cukup la kalo ada sambal belacan n ulam timun..laju je ;)

Monday, June 28, 2010

Pau.




seperti biasa,menggunakan resipi pau yg menjadi kegemaran saya dr dapur Lydia@Mykitch3n
utk sarapan kami dan bekal Mr Nasir besok..

utk resipi klik >>> sini

Ikan tiga rasa cik mila



resipi my SIL..hrtu gi rumah dia masak ni dgn ikan siakap..dok teringat-ingat je..sempat la saya tanya bahan2 dia..jd hr ini suruh my bro gi pasar cari ikan.pakai ikan gelama masak ni..sedap!saya sukaaa..tp saya rasa lg sedap masa mkn kat rumah cik mila..lain kali masak lg ek hihihi

Order:choc n nuts



choc n nuts n blueberry cheese tart for monday

europa ;)



saya sukaa!mekasih byk2 yer abg..love u so much!