
kuih kegemaran saya!dulu kecik2 sanggup tunggu depan mak dari start buat sampai la siap..pastu tak sabo2 nak makan cicah kelapa..sedap sgt! dan senang membuatnya.sekarang turut jadi kegemaran my husband n son..
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah-padatkan
2 sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam
kelapa parut putih+garam-kukus sekejap
-satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
-biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
-sapu tin dgn minyak
-kacau sikit then tuang adunan dlm tin
-rehatkan sekejap(naik ckit)
-didihkan air dlm kukusan
-kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
-sejukkan sebelum dipotong..
-hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus
p/s:pada yg nak mencuba saya gunakan gula merah cap bintang(pek hijau 1 kg yg ada jual di pasaraya2 tu)gula merah ni memang bersih..so kalau gunakan gula merah biasa yg jenis timbang ke masak dulu dgn air dan tapis..dan sukat dulu ya