Wednesday, July 1, 2009

scottish shortbread cookies


pakai resipi scottish shortbread cookies yg diambil diblog nanee utk buat biskut ni.rasanya sedap,x manis bila makan ssh nak stop..heheh :D tq nanee psl rekemen resipi ni ;)

karipap wholemeal



ini menu yg sesuai utk anak bujangku yg cerewet tu memandangkan dia suka sgt mkn karipap ;)
rasanya mmg sedap dan lebih kaya.sesuai dgn selera kami sekeluarga.saya letak inti sardin.rasanya apa2 inti pun sedap ni

sediakan inti dahulu.
inti sardin:
1 biji kentang sederhana-dadu
3 ketul sardin tin+kuahnya sedikit
1 labu bawang besar-dadu kecil2
2 ulas bawang putih }ditumbuk
1/2 inch halia }
1 sb serbuk kari daging-tambah jika mahu lebih pedas
2 sb minyak utk menumis
garam secukup rasa
jus dari 2 biji limau kasturi
air secukupnya

-tumiskan bawang besar dan bahan yg ditumbuk hingga wangi.masukkan serbuk kari.kacau rata.masukkan kentang dan sardin.pecah2kan sardin.gaul rata.masukkan air.biar kentang empuk dan air kering.masukkan jus limau dan garam.gaul rata.tutup api dan biar sejuk.

doh:
2 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung wholemeal
1 st garam
3 sb minyak dipanaskan(pakai sunflower oil)
air ais secukup lembut adunan

-panaskan minyak
-ayak tepung gandum.satukan dgn tpg wholemeal dan garam.gaul rata.masukkan minyak panas.kacau dgn senduk kayu dulu hingga sejuk sikit baru guna tangan.
-masuk air ais sikit2 sampai jadi doh.rehatkan setengah jam

-sediakan karipap seperti biasa.
-goreng dgn api sederhana kecil hingga keperangan.angkat dan toskan.

kek buah sempoi liza



resipi disini


thks to kak jun yg sudi berkongsi resipi yg sangat best ni dgn semua..sangat mudah,sangat sedap.melt in your mouth gitu..mmg dah lama stick dgn resipi ni saja utk kek buah.Mr Nasir yg x gemar sgt dgn kek pun boleh mkn banyak kek ni..saya ikut cara jo(mekarmewangi blog) buat dgn tambahkan 2 biji kuning telur dlm adunan..thks ya jo n kak jun :)

minta izin c&p ya..

Bahan-bahan ( 1 loyang (20cm) )
250gm butter
1 tin kecil susu pekat manis
1 kotak mixed fruit
1 cawan air masak
Bahan A:-
2 biji kuning telur
3 cawan tepung gandum
1 biji oren diambil jus dalam 1/2 cawan ( kalu x d, guna jus dlm kotak atau bancuh kordial jd 1/2 cwn)
1 sudu teh soda bikarbonat

Campur butter, susu pekat, mixed fruit dan air masak dalam periuk. Masak atas api perlahan hingga cair semua. Angkat dan biar sebentar, masukkan dalam fridge semalaman. (kalu nak buat esok pagi, masak malam ni n simpan dalam peti di bhgn biasa tau..bukan freezer)
Keluarkan dan biar dalam 1 jam.masukkan kuning telur.kacau.Lepas tu campurkan dengan semua bahan A. Kacau dengan senduk, sebati.
Masukkan dlm loyang yg dialas kertas dan dgris. Bakar hingga masak ikut oven (jun masak dlm 1 1/2 jam)
* simpan semlmn supaya jus dr buah tu meresap skalik..warna kek pun perang sbb kismis dan adunan ni agak pekat, jgn risau. Buah2 pun sekata, x mendap..*

awards




thks to kak masz yg sudi panjangkan awards ni pada saya.blog yg jarang2 berupdate ni ;)

ada rules jugak ni..

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.

award diberi oleh kak masz yg vouge heheh..

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.

saya nak pass award ni pada semua kawan2 yg sudi jengah blog saya ni..sudi2kan lah ya..nani,kak za,kak ana,kak rozie,wanie n yg lain2 juga..