Sejenis manisan yg selalu dijadikan hantaran perkahwinan dan juga disajikan pada Hari Raya
bahan:
kelapa parut putih dari 2 biji kelapa
1 cwn susu pekat
1 cwn gula pasir
sedikit sirap ros
1/2 cwn kacang gajus panggang-optional
1/3 cwn kismis hitam-optional
3 sb minyak sapi
-cairkan minyak sapi dlm kuali yg besar
-masukkan susu dan gula pasir.gaul sebati.
-masukkan kelapa dan sirap ros.kacau rata.
-Dengan menggunakan api sederhana,sentiasa kacau hingga agak kering
-masukkan kismis dan kacang.kacau lagi hingga betul2 kering(akan bertukar warna ke sedikit keperangan)
-tuangkan manisan atas tin yg telah dialas plastic.tekan hingga mampat dan rata.sejukkan
-setelah keras bolehlah dipotong kecil2..
1 comments:
manisan ni sedap , makan boleh tidur .. hehehe
Post a Comment