Tuesday, October 9, 2007

Snow Almond



dapat resepi dr FP mak lang.tq mak lang sudi share dgn semua ;)saya double resepi ni

bhn:
220g butter
1 sb shortening
100g gula kastor
1 st esen vanilla
1 bj kuning telur

220g tpg gandum
50g nestum-kisar halus
2 sb coffeemate
70g tpg ubi
40g almond powder

cooking chocolate secukupnya
breadcrumbs

-panaskan oven 175c(jika gunakan oven kecil kurangkan suhu ke 150c/160c terpulang pd jenis oven)
-ayak bersama tpg gandum dan tpg ubi.satukan dgn nestum,coffeemate dan almond powder.ketepikan dulu
-pukul butter,shortening dan gula hingga sebati.masukkan telur dan esen.pukul rata.
-perlahankan speed.masukkan campuran bhn kering sedikit2.gaul hingga rata
-canai doh diantara 2 keping baking paper dan terap dgn acuan.susun atas dulang pembakar.
-bakar 20 min.sejukkan
-cairkan chocolate secara double boil.celup biskut dlm chocolate dan golekkan atas breadcrumbs
-susun atas baking paper.sejukkan sblm disimpan dlm bekas kedap udara

p/s:canai doh nipis ckit sebab bila dah salut dgn chocolate n breadcrumbs dia akan jadi lebih besar

2 comments:

zaliana said...

nampak cam best jer ien..mana respinyer..

Anonymous said...

kuih sedap