
Cuba resepi dari mamafami.Memang sedap..tekstur roti pun best..dan yg paling penting..Nasir suka sgt..dia mkn lebih.heehee..Lain kali memang akan guna resepi nie juga..Terima Kasih mamafami..utk resepi yg mmg best sangat!
bahan:
500g tpg gandum
300ml air
1 bj telur
1 st garam
2 sb susu pekat manis
1 sb shortening
-satukan tepung,telur,susu dan shortening dlm bekas.Satukan garam dan air.
-tuang sedikit2 dlm tepung sambil di gaul rata2
-uli hingga jadi doh yg lembut dan licin
-bahagikan kepada 24 biji bebola kecil.
-salut setiap bebola dgn marjerin/minyak
-simpan bertutup selama 2 jam atau lebih(saya simpan semalaman dlm peti sejuk)
-bolehlah sediakan roti mengikut cara anda sndr
-sblm leperkan utk digoreng,biar rehat sekejap supaya mudah nipiskannya(kurang elastik)
(yg lebih tu boleh frozenkan canai macam biasa alas setiap keping dgn plastik)



1 comments:
sedap
Post a Comment