Sunday, September 2, 2007

Roti Canai.



Cuba resepi dari mamafami.Memang sedap..tekstur roti pun best..dan yg paling penting..Nasir suka sgt..dia mkn lebih.heehee..Lain kali memang akan guna resepi nie juga..Terima Kasih mamafami..utk resepi yg mmg best sangat!

bahan:
500g tpg gandum
300ml air
1 bj telur
1 st garam
2 sb susu pekat manis
1 sb shortening

-satukan tepung,telur,susu dan shortening dlm bekas.Satukan garam dan air.
-tuang sedikit2 dlm tepung sambil di gaul rata2
-uli hingga jadi doh yg lembut dan licin
-bahagikan kepada 24 biji bebola kecil.
-salut setiap bebola dgn marjerin/minyak
-simpan bertutup selama 2 jam atau lebih(saya simpan semalaman dlm peti sejuk)
-bolehlah sediakan roti mengikut cara anda sndr
-sblm leperkan utk digoreng,biar rehat sekejap supaya mudah nipiskannya(kurang elastik)
(yg lebih tu boleh frozenkan canai macam biasa alas setiap keping dgn plastik)



1 comments:

Anonymous said...

sedap