
wat ni tadi..pakai pisang yg baru diambil dari pokok..kali ni pisangnya besar2 siap merekah ckit..agaknyer psl lama sgt biar atas pokok..yg belum masak tu wat gulai lemak ni..
bhn:
pisang muda secukupnya-buang kulit kuar dan hiris agak tebal
2@3 bj cili padi(kalau x suka leh ganti cili hijau)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup@serbuk
1/2 inch halia
1 sb bilis
1/2 cwn air
sekeping asam gelugur
1 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
segenggam ikan bilis-cuci dan tos
garam dan gula secukup rasa
-tumbuk@blend cili,bawang,kunyit,halia dan 1 sb bilis.masukkan dlm pot bersama 1/2 cwn air.dgn api perlahan biar mendidih 5min.
-masukkan pisang,bilis dan santan cair.masak dgn api perlahan hingga pisang empuk.kacau sesekali
-masukkan santan pekat.kacau sentiasa.perasakan garam dan sedikit gula.kacau hingga mendidih.tutup api.pindahkan dari dapur.
-sedap dimakan dgn nasi panas..
0 comments:
Post a Comment