Tuesday, January 29, 2008

Lemak pisang muda



wat ni tadi..pakai pisang yg baru diambil dari pokok..kali ni pisangnya besar2 siap merekah ckit..agaknyer psl lama sgt biar atas pokok..yg belum masak tu wat gulai lemak ni..

bhn:
pisang muda secukupnya-buang kulit kuar dan hiris agak tebal
2@3 bj cili padi(kalau x suka leh ganti cili hijau)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit kunyit hidup@serbuk
1/2 inch halia
1 sb bilis


1/2 cwn air
sekeping asam gelugur
1 cwn santan cair
1 cwn santan pekat
segenggam ikan bilis-cuci dan tos
garam dan gula secukup rasa

-tumbuk@blend cili,bawang,kunyit,halia dan 1 sb bilis.masukkan dlm pot bersama 1/2 cwn air.dgn api perlahan biar mendidih 5min.
-masukkan pisang,bilis dan santan cair.masak dgn api perlahan hingga pisang empuk.kacau sesekali
-masukkan santan pekat.kacau sentiasa.perasakan garam dan sedikit gula.kacau hingga mendidih.tutup api.pindahkan dari dapur.
-sedap dimakan dgn nasi panas..

0 comments: