

puff pastry ni mudah je nak sediakan..tp xde sukatan pasal campak2 je masuk dlm bowl..
tepung gandum
butter/marjerin ckit je
garam
saya letak susu tepung ckit
air secukupnya
pastry marjerin-boleh dapatkan dari bakeri-
masukkan tepung,susu tepung dan garam dlm bowl.gaul rata.masukkan butter..gaul sampai jadi mcm serbuk roti.masuk air sikit2 sambil uli hingga dapat adunan yg lembut.rehatkan sekejap dlm fridge
-tabur papan pencanai dgn tepung.rollkan tebal lebih kurang 0.5 cm.letak pastry marjerin dan lipat..
-ulang proses 2@3 kali kemudian simpan dlm fridge beberapa jam.
-ulang proses diatas beberapa kali utk hasil yg lebih halus
-sejukkan sebelum dicanai dan potong mengikut saiz yg dikehendaki.alas dgn kertas utk setiap keping.letak dlm bekas bertutup dan simpan dlm freezer.bila2 nak guna just keluarkan ambil setakat yg diperlukan.simpan bakinya
atau utk step by step boleh click sini
ni projek masa xde net last week..mcm blurr je kan..n tak ikut step mcm dalam gambar tu pun.suka hati je lipat n canai tu..hehe asal jadi dah ler :P


2 comments:
uik...terer nih wat pastry sendrik! kat sini pon susah nk carik yg ready made.. ada.. tp byk tk leh mkn! huhuuuu... thnx share dis...
;) terrorrist je hehe..yg buat tak halal tu psl dianyer lelemak tu ke?hmm elok la leh wat sndr pas ni kan..you welcome ;)
Post a Comment