Monday, May 11, 2009

kuih kasturi



bila buat bubur kacang hijau@bubur kacang merah,kalau tak habis biasanya saya akan masak bubur tu sampai hampir kering kemudian tambah kelapa parut putih..kacau hingga kering sebelum tambah tepung gandum utk mengeraskannya utk dijadikan inti..suka guna inti ini utk kuih kasturi ataupun kuih tepung gomak..
minyakkan tangan kemudian bolehlah dibentuk(suka inti nipis2 supaya lebih rangup)

-utk batter :
tepung beras
air kapur
garam
serbuk kunyit
air sejuk
sesudu minyak masak yg dipanaskan utk goreng kuih

-satukan tepung,garam,kunyit dan air kapur.tuang air sejuk ckit2 sampai dpt batter yg tidak terlalu cair.masukkan sesudu minyak panas.kacau rata.
-celup inti satu2 dlm batter dan goreng hingga masak dgn api sederhana.toskan atas kitchen towel

0 comments: