hihihi..nothing to expect ok :P
dah 2 kali gunakan cream ini utk cake.sudah jatuh cinta padanya..sedap,x muak,gebu n etc.must try baru tahu.thks alot to my dear friend puan nanee yg rekemenkan cream ni..saya suka!
Cupcake
125g butter-cairkan
1/2 cup gula perang
1/2 cup gula castor
1 cup tpg gandum }
1 st baking powder}
secubit baking soda}ayak bersama
1/4 cup serbuk koko}
coklat emulco & vanilla essence
100ml susu segar
2 biji telur-L(baru perasan terlupa tulis ni)
-panaskan oven 160c
-pukul telur dan gula hingga kembang.masukkan vanilla n coklat emulco.pukul rata.
-masukkan bahan ayak berselang-seli dgn susu.gaul sebati.
-masukkan butter.kacau rata.
-sudukan ke dlm cupcake.saya gunakan papercup saiz 8 dgn 1 sudu besar utk setiap cup
-bakar selama 12-15min@masak
-sejukkan
nani,minta izin c&p kat sini resipi SMBC ya..thanks again :)
SMBC AKA swiss meringue buttercream
* 4 putih telur (besar)
* 1 1/4- 1 1/2 cwn gula castor
* 1 cwn - 2 cwn butter <--depends pd tekak korang, nk letak lebiy pun ok
* 2 tsp vanilla
cara
1. masukkan gula dlm putih telur. naikkan atas double boiler. kalo ader candy thermometer, panaskan sampai 160 degree. kalo xder, didih sampai gula hancur (lbh kureng 7 minit). kena kacau slalu ngan whisk.
2. angkat dr double boiler, pukul sampai jadik meringue atau sampai bwh mangkuk tu xpanas dah
3. masukkan butter sket demi sdikit. pukul sampai kental.last, masuk vanilla
utk lebih detail sila click sini
0 comments:
Post a Comment