biskut ni sedap!rangup...saya suka..
recipe:120biji-1/2 sb each
250g butter
120g gula caster
1 biji telur
esen vanilla
350g tepung gandum
50g tpg jagung
secubit emplex
50g serbuk hazelnut
2 sb susu tepung
2 sb coffeemate
-ayak bersama kedua2 tepung bersama emplex.satukan dgn hazelnut,susu tepung dan coffeemate.ketepikan
-pukul gula dan butter hingga berkrim.masukkan telur dan vanilla.pukul lagi
-masukkan bahan kering.gaul sebati hingga jadi doh yg lembut.
-bulat2kan dan susun atas tin yg di alas baking paper.(saya gunakan sudu sukat 1/2 sudu besar utk setiap bebola)
-bakar 20-25min pd suhu 160c dgn oven yg telah dipanaskan
-sejukkan atas redai kuih sblm di hias
bahan hias:
-strawberry chocolate,cooking chocolate@apa2 saja yg digemari.pandan@white etc.
-royal icing
-cairkan chocolate
-celup biskut dan biar atas redai kuih hingga keras sblm dipaip royal icing..
utk royal icing
-2 biji putih telur
-150g gula aising
esen vanilla
-2 sb tepung jagung
-satukan putih telur,tepung jagung dan gula icing dlm bekas tahan panas.
-double boilkan bahan sambil dikacau hingga agak panas.
-pindahkan ke dlm mixer bowl.(tapis dulu)
-pukul hingga kental(tak jatuh dr pemukul)masukkan vanilla.pukul lagi.
-warnakan dan masukkan dlm piping bag.
pipekan atas biskut
-biar icing mengeras sblm disimpan
0 comments:
Post a Comment