Wednesday, August 22, 2007

Apam gula Merah




1 1/2 cwn tepung
1/2 cwn gula merah
1/3 cwn gula pasir
3/4+ cwn air suam
1 st yis kering
1 st garam

kelapa putih+ garam-gaul

-satukan tepung,gula,gula merah dan yis.gaul rata.masukkan garam.gaul lagi.
-tuang air suam sedikit2 sambil di kacau.(adunan tidak terlalu pekat/cair)
-pukul agak kuat dgn hand whisk(mcm buat bahulu)-lebih kurang 10min
-tutup dgn cling film.biar naik 2x ganda
-sediakan kukusan.sapu minyak pada acuan.susun dlm kukusan
-tuang adunan dlm acuan.kukus lebih kurang 10min(bergantung kepada saiz acuan-kalau besar lama sikit)
-hidangkan dgn kelapa putih+ garam

1 comments:

Anonymous said...

apam nie kena letak lebih kelapa , rasa dia nyummy