Thursday, September 20, 2007

Char Koey Teow



Juga juadah berbuka hari ini.Cara yg biasa saya buat ;)

bahan2:
1 bungkus koey teow
1 kg kerang-rebus ambil isinya
300g udang sederhana-buang kulit dan urat tinggal bahagian ekor
2 cwn taugeh
kucai secukupnya-potong 1 inch
3 sb sos ikan
3 sb cili paste
2 sb sos tiram
2 sb kicap
3 ulas bwg putih-parut kasar@cincang
3 sb minyak bijan
2 biji telur
1 cwn air panas

-panaskan 1 sudu minyak.goreng udang dan kerang selama 7 saat.angkat bersama minyaknya.ketepikan
-panaskan 2 sb minyak dlm pan tadi.tumis bwg putih hingga naik bau.masukkan cili paste.biar masak.masukkan sos tiram,sos ikan dan kicap.kacau sekejap.masukkan 1 cwn air panas.biar mendidih sekejap.
-masukkan kucai dah taugeh serta udang dan kerang bersama minyak tadi.terus masukkan koey teow.kacau sekejap.pecahkan telur.kacau cepat2.tutup api.sedia utk dihidang
-resepi ni jenis berkuah sedikit

0 comments: