Wednesday, February 13, 2008

Laksa Penang



Smlm wat ni.Psl dah lama teringin nak mkn tp nak beli malas pulak..ini sikit je utk 3@4 org mkn..rasanya ramai yg tau buat ni.saja nak share cara yg biasa utk sediakan laksa

-laksa secukupnya.sediakan seperti biasa
-3 ekor ikan selayang yg agak besar-siang,bersihkan dan rebus dgn asam keping dan garam.asingkan isi dan tulang.ambil air rebusan.ramas@tumbuk isi.blend tulang dgn sedikit air dan tapis ambil airnya
-asam keping
-garam secukup rasa
-air secukupnya
-1 bunga kantan-hiris2
-segenggam daun kesum
-1 btg serai-diketuk

bahan dikisar halus:
-cili kering ikut kepedasan-gunting memanjang,rendam dgn air panas
-1 labu bwg besar sederhana
-1 ulas bawang putih
-1 st belacan

utk ditabur:
-timun,hiris halus memanjang
-daun salad,hiris halus
-cili merah dihiris
-ulam2an yg sesuai jika suka-ulam raja,selom-hiris
-1/2 labu bawang besar-hiris nipis
-telur rebus secukupnya
-limau kasturi


-satukan isi ikan,bahan kisar,air rebusan,air dari tulang yg dikisar serta air secukupnya ke dlm periuk.biar mendidih
-masukkan serai,bunga kantan,daun kesum asam keping dan garam.kacau
-masak dgn api kecil.biar lama sedikit supaya rasanya sebati
-rasakan garamnya.tambah jika perlu.tutup api
-hidang seperti biasa

0 comments: