Friday, August 14, 2009

cheese tart




cheese tart dgn 2 jenis filling chocolate ganache(lebihan kek) dan blueberry.

utk pastry saya gunakan resipi dari kak nis.mmg biasa guna resipi ini utk mcm2 jenis tart.saya suka gantikan gula aising tu dgn brown sugar.resipi >> fruit tart.

cream cheese filling yg mudah disediakan:(edit lg psl asyik terlupa je..)

250g cream cheese-suhu bilik
1/2 cup gula ising-ayak(kurang manis.tambah jika mahu lebih manis.saya lebihkan blueberry filling)
1/2 cup whipping cream-biasa juga gantikan dgn susu cair kalau xde stok cream..ttp sedap cuma kuning ckit warnanya setelah dibakar
1 biji telur
1 sb tepung jagung
1 sb parutan kulit oren/lemon(1 biji)
perahan jus dr 1/2 biji oren/lemon
-satukan semua bahan dalam mixer bowl.pukul hingga berkrim.sendukkan ke dalam piping bag.gunting hujung utk memudahkan mengisi filling ke dalam tart.

pastry
bhn:
-250g butter-suhu bilik-potong kecil2
-120g gula halus-guna gula perang
-2 biji kuning telur-letak 1 biji telur AAA
-440g tepung gandum-ayak
-1 st esen vanilla
-satukan tepung,gula halus,vanilla dan kuning telur.gaul rata
-masukkan butter.kacau hingga jadi doh.gelekkan.terap dgn cutter yg sesuai
-panaskan oven 175c
-masukkan ke dlm acuan tart.ratakan atasnya dgn pisau.cucuk permukaan dgn fork.susun atas baking tray.
-bakar selama 20min@masak.sejukkan sebelum dikeluarkan dr acuan

-pipekan cream cheese filling.letak sedikit blueberry@chocolate.swirlkan.bakar lagi 10min 160c.
-sejukkan.susun dalam bekas kedap udara.simpan dalam peti sejuk supaya lebih sedap..

2 comments:

Nanee Hamid said...

sdapnye..my fav. ien pakai acuan yg besar ke..sedang?

checkie said...

hehehe..fav saya juga :D
pakai acuan yg sedang