Wednesday, August 22, 2007

Ayam Pandan


Resepi:

1 ekor ayam(i use spring chicken)-potong kecil
daun pandan secukupnya-ikut berapa ketul ayam(bersihkan dan keringkan

bhn perap:
1 sb biji ketumbar
1 st jintan putih
1 st jintan manis
1 inch lengkuas
1 inch halia
1 inch kunyit
2 batang serai
2 ulas bawang putih
2 bj buah keras
garam dan gula secukup rasa
*tumbuk/blend bahan perap

-bersihkan ayam.tos
-satukan ayam dgn bhn perap.gaul rata.perap dlm peti sejuk selama beberapa jam
-keluarkan ayam.balut dgn daun pandan.selitkan kemas atau guna lidi.
-panaskan minyak..goreng dgn api sederhana hingga keperangan/masak.
-sedia utk dihidang

2 comments:

Anonymous said...

Pernah try chef wan punyer resepi..ok jugak..so teringin nak try yg ni plak.. totally different ingredientsnya..:-)

NN said...

Salam..
Bole tau spring chicken tuh ape..?
Thanks..