Tuesday, December 2, 2008

Bubur kanji







bubur kanji yg sedap dan mudah!di utara bubur nasi macam ni mmg dipanggil kanji..agaknyer pasal berkanji kot..mmg mudah sgt nak sediakan dan amat digemari terutama sekali dibulan puasa..jom tgk bahan2nyer..

1/2 cwn beras-cuci bersih
air secukupnya
halia sebesar ibu jari-diketuk
2 ulas bawang putih-diketuk
1 btg serai-ketuk
2 helai daun pandan-disimpul
1 kulit kayu manis
1 cwn udang kecil/2 sb udang kering
lobak masin-cincang kecil2
1/3 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
1/4 cwn santan pekat

bawang merah/bawang besar-hiris halus
bawang putih -hiris halus
3sb minyak
daun sup-hiris

-masukkan beras kedlm periuk.tambah air secukupnya..masukkan halia,serai,bwg putih,daun pandan,kulit kayu manis dan lobak masin.reneh dgn api sederhana hingga jadi bubur.kacau selalu.masukkan udang
tambah santan pekat.kacau.biar mendidih.
-masukkan kiub ayam dan garam..biar sekejap sblm tutup api.
-goreng bawang2 dgn minyak td dlm kuali..apabila keperangan tuang kedlm bubur dgn minyak skali.masukkan juga daun sup..tutup periuk sekejap..
-bolehlah dihidang dgn lauk2 kegemaran..

0 comments: