
bubur kanji yg sedap dan mudah!di utara bubur nasi macam ni mmg dipanggil kanji..agaknyer pasal berkanji kot..mmg mudah sgt nak sediakan dan amat digemari terutama sekali dibulan puasa..jom tgk bahan2nyer..
1/2 cwn beras-cuci bersih
air secukupnya
halia sebesar ibu jari-diketuk
2 ulas bawang putih-diketuk
1 btg serai-ketuk
2 helai daun pandan-disimpul
1 kulit kayu manis
1 cwn udang kecil/2 sb udang kering
lobak masin-cincang kecil2
1/3 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
1/4 cwn santan pekat
bawang merah/bawang besar-hiris halus
bawang putih -hiris halus
3sb minyak
daun sup-hiris
-masukkan beras kedlm periuk.tambah air secukupnya..masukkan halia,serai,bwg putih,daun pandan,kulit kayu manis dan lobak masin.reneh dgn api sederhana hingga jadi bubur.kacau selalu.masukkan udang
tambah santan pekat.kacau.biar mendidih.
-masukkan kiub ayam dan garam..biar sekejap sblm tutup api.
-goreng bawang2 dgn minyak td dlm kuali..apabila keperangan tuang kedlm bubur dgn minyak skali.masukkan juga daun sup..tutup periuk sekejap..
-bolehlah dihidang dgn lauk2 kegemaran..
0 comments:
Post a Comment