Thursday, December 4, 2008

Apam gula merah











kuih kegemaran saya!dulu kecik2 sanggup tunggu depan mak dari start buat sampai la siap..pastu tak sabo2 nak makan cicah kelapa..sedap sgt! dan senang membuatnya.sekarang turut jadi kegemaran my husband n son..

2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula merah-padatkan
2 sb gula pasir
1 st yis segera
1 st garam
350ml air suam

kelapa parut putih+garam-kukus sekejap

-satukan semua bahan kering dlm bowl yg besar.tuang air suam.kacau sampai sebati dgn whisk.pukul2 lama ckit.tutup dgn plastik.
-biar beberapa jam utk mengembang(penuh bowl pun xper)
-sapu tin dgn minyak
-kacau sikit then tuang adunan dlm tin
-rehatkan sekejap(naik ckit)
-didihkan air dlm kukusan
-kukus adunan 1/2 jam dgn api kuat
-sejukkan sebelum dipotong..
-hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus

p/s:pada yg nak mencuba saya gunakan gula merah cap bintang(pek hijau 1 kg yg ada jual di pasaraya2 tu)gula merah ni memang bersih..so kalau gunakan gula merah biasa yg jenis timbang ke masak dulu dgn air dan tapis..dan sukat dulu ya

0 comments: