Tuesday, January 20, 2009

Karipap telur



doh:
3 cwn tpg gandum
1 st garam
2 sb marjerin
air ais secukup lembut adunan

-satukan tepung dan garam.gaul sebati
-masukkan marjerin.gaul dgn tangan hingga jadi mcm serbuk roti
-masukkan air sejuk sikit2 sambil di uli hingga jadi doh yg lembut.
-bahagi 8.bulat2kan.rehatkan seketika

inti:
3 biji telur (L)
sardin/tuna/isi ayam-ikut selera masing2
1/2 labu bawang besar-dadu kecil2
1/2 st serbuk lada putih
1 biji cili padi/cili merah-potong kecil2
sedikit daun sup&daun bawang-hiris halus
1/3 btg carrot-parut
garam
saya tambah oregano utk kelainan rasa

-satukan semua bahan.kacau sebati

-panaskan minyak utk deep fry
-tabur sedikit tepung atas papan pencanai
-canai doh.letak atas piring yg dasarnya agak dalam
-letak 1 senduk inti.lipat doh dan kelim tepinya seperti karipap biasa.
-ulang proses hingga habis
-goreng dgn api sederhana kecil hingga masak.balik2kan selalu..
-boleh makan begitu saja atau dgn sos cili

0 comments: