
tertawan sungguh bila tgk che za buat ni haritu..cuma x banyak masa pulak nak cuba awal2..hari ni ada kesempatan sikit so cuba 1/2 adunan.mmmmm..mmg sedap pada yg suka kelapa mcm saya ni..resipi asal oleh chef noraini katanya...mekasih pada tuan punya resipi dan che za :P
utk lihat sendiri hasil dari kak za click sini
minta izin letak resipi kat sini yer..utk rujukan lain kali..
Bahan2nya :-
250 gm butter/mentega
200 gm gula kastor-pakai gula perang
4 biji telur gred B
250 gm tepung kek/superfine-guna tepung gandum yg diayak 3x
100 gm santan segar
1 s/k serbuk penaik
1 s/k pes pandan
1 s/k pewarna hijau epal
50 gm kelapa kering
1/2 s/k gliserin-tak letak ni ganti dgn sedikit ovalette
Cara2nya :-
1. Putarkan mentega + gula - kembang
2. Masukkan gliserin + telur sebiji2 - putar sebati
3. Masukkan kelapa kering, pewarna + perisa pandan
4. Masuk tepung sedikit2 berselang seli dengan santan - gaul secara manual
5. Sudukan dlm acuan kertas + bakar 20 min - 180c

0 comments:
Post a Comment