
suka sgt dgn resipi kek span kali ni.lembut,gebu sangat.mmg akan selalu guna resipi ni next time.boleh letak perisa lain juga.cuma buat setengah adunan dulu..resipi oleh sweet4ever@MyR thks alot yer :)
c&p kat sini utk rujukan lain kali
Bahan-bahan ( 1 biji kek )
* tepong super fine - 150 gram
* gula kastor - 150 gram
* telor - 5 biji telor A
* ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
* air daun pandan - 80ML
* minyak / mentega cair -80ML
* pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
* serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
* sedikit pewarna hijau [x]
Cara-cara
-satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
-perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
-sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
-bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.

-tgk ler rupa kek kastad tu..huhuhu..ni pasal dikerumuni oleh bos kecik dan bos sedang kat dapo..huwaaa makcik pening..makcik pening!tak boleh wat keje kalo bising2 n semak2 n kalut2 ni..mesti mcm2 :P
pasal dah masak kastad tu so x boleh tunggu lagi terpaksa juga siapkan kek walaupun sememeh je rupanya..takper la..yg penting sedap dan boleh dimakan ;)
utk kastad:(adunan utk separuh resipi kek di atas)
400ml santan
300ml jus pandan
sedikit pewarna hijau
1 1/2 st serbuk agar2
60g tpg hoen kwe/tepung jagung(biasa guna tepung kacang hijau..lagi sedap)
130g gula kastor
kelapa kering secukupnya
-satukan semua bahan2 dlm kuali.kacau sebati
-masak dgn api sedang hingga pekat.sentiasa kacau
-tutup api dan alihkan dari dapur
sediakan kek:
potong kek kepada 2@3 bahagian
-letak yg paling bawah atas alas kek/pinggan rata.tuang dan sapu kastad rata2 atas kek.biar beberapa min sebelum letak kepingan kek
-ulang proses hingga bahagian kek yg akhir.tutup keseluruhan kek dgn baki kastad.sapu rata-rata.sejukkan dlm fridge sebelum disalut dgn kelapa kering di kelilingnya.
-sejukkan beberapa jam sebelum dipotong
2 comments:
hi tumpang tanya kalau takde serbuk agar2 tak pe ke?
hi tumpang tanya kalau takde serbuk agar2 tak pe ke?
Post a Comment