asalnya nak masak gulai nangka tp nangka sikit n ikan masin yg lebih so jadilah nangka tu side ing saja..
my all time fav ni..
ikan masin(isi & tulang)potong,cuci dan rendam-guna ikan talang-ikut suka byk mana
nangka muda-potong dan rebus dgn sedikit garam hingga empuk-toskan
2 labu bawang besar }
4 ulas bawang putih }
1/2 inci halia }kisar dgn sedikit air
1 inci kunyit hidup }
3 biji buah keras }
sebungkus serbuk kari ikan}
2 sb pes cili }
sebatang serai-ketuk
daun kari
minyak utk menumis
santan dari sebiji kelapa-jadikan 2cwn santan pekat dan 3cwn santan cair
asam keping
sebiji tomato-belah 4
utk tumis darat
1 bawang besar-potong 4 dan hiris halus@boleh guna bawang merah
2 ulas bawang putih-hiris
daun kari
minyak
-tumiskan bhn kisar bersama daun kari dan serai.kacau selalu hingga pecah minyak
-masukkan asam keping@air asam jawa.biar sekejap
-masukkan santan cair.masak biar mendidih.masukkan ikan dan nangka.biar masak 15-20min
-masukkan santan pekat.kacau.
-masak dgn api kecil hingga sedikit pekat.
-rasa.tutup api.masukkan tomato
-goreng bawang2 tadi bersama daun kari
-tuangkan ke dalam gulai.tutup sekejap
-sedia utk dihidang.
kalo makan ni,cukup la kalo ada sambal belacan n ulam timun..laju je ;)
0 comments:
Post a Comment