masak utk lunch&dinner hr ini.
-1 ekor ayam-potong,cuci,lumur dgn garam &kunyit-goreng 3/4 masak
bahan dikisar halus dgn sedikit air:
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
sebesar ibu jari kunyit hidup
sebesar ibu jari lengkuas
1/2 inch halia
3 batang serai
3 sb biji ketumbar
1 sb jintan manis
1 sb jintan putih
1-2 sb lada hitam
3 sb kerisik
1/2 sb asam jawa-campur dgn 1 1/2 cwn air-ambil jusnya
4 sb sos tiram
minyak untuk menumis
daun kari,kayu manis dan bunga lawang
cili merah-belah 2
cili hijau-belah 2
bawang besar-potong bulat
2 biji tomato-belah 4
daun sup&daun bawang-hiris
-panaskan minyak.
-masukkan daun kari,kayu manis,bunga lawang dan bahan kisar.kacau masak hingga pecah minyak
-masukkan jus asam jawa.biar mendidih.masukkan kerisik dan sos tiram.kacau rata
-masukkan ayam.biar masak dan kuah pekat.tambah garam jika perlu
-masukkan bahan2 yg dihiris bersama tomato.kacau sekejap.tutup api
-hiaskan dgn hirisan daun sup dan daun bawang.
sedia utk dihidang!
0 comments:
Post a Comment