Friday, February 6, 2009

kek span pandan



suka sgt dgn resipi kek span kali ni.lembut,gebu sangat.mmg akan selalu guna resipi ni next time.boleh letak perisa lain juga.cuma buat setengah adunan dulu..resipi oleh sweet4ever@MyR thks alot yer :)

c&p kat sini utk rujukan lain kali

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

* tepong super fine - 150 gram
* gula kastor - 150 gram
* telor - 5 biji telor A
* ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
* air daun pandan - 80ML
* minyak / mentega cair -80ML
* pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
* serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
* sedikit pewarna hijau [x]

Cara-cara

-satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)

-perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.

-sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius

-bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis.




-tgk ler rupa kek kastad tu..huhuhu..ni pasal dikerumuni oleh bos kecik dan bos sedang kat dapo..huwaaa makcik pening..makcik pening!tak boleh wat keje kalo bising2 n semak2 n kalut2 ni..mesti mcm2 :P
pasal dah masak kastad tu so x boleh tunggu lagi terpaksa juga siapkan kek walaupun sememeh je rupanya..takper la..yg penting sedap dan boleh dimakan ;)

utk kastad:(adunan utk separuh resipi kek di atas)

400ml santan
300ml jus pandan
sedikit pewarna hijau
1 1/2 st serbuk agar2
60g tpg hoen kwe/tepung jagung(biasa guna tepung kacang hijau..lagi sedap)
130g gula kastor
kelapa kering secukupnya

-satukan semua bahan2 dlm kuali.kacau sebati
-masak dgn api sedang hingga pekat.sentiasa kacau
-tutup api dan alihkan dari dapur

sediakan kek:

potong kek kepada 2@3 bahagian
-letak yg paling bawah atas alas kek/pinggan rata.tuang dan sapu kastad rata2 atas kek.biar beberapa min sebelum letak kepingan kek
-ulang proses hingga bahagian kek yg akhir.tutup keseluruhan kek dgn baki kastad.sapu rata-rata.sejukkan dlm fridge sebelum disalut dgn kelapa kering di kelilingnya.
-sejukkan beberapa jam sebelum dipotong

2 comments:

Anonymous said...

hi tumpang tanya kalau takde serbuk agar2 tak pe ke?

Anonymous said...

hi tumpang tanya kalau takde serbuk agar2 tak pe ke?