
recipe by lilydvalley@MyR..thks k lily ;)
pun antara roti yg suka buat sndr bila teringin nak mkn..
minta izin c&p kat cni ya :)
* Filling
* -200 gm mentega
* -1/2 teaspoon vanilla essence
* -70 gm brown sugar
* Topping
* -200 gm mentega
* -160 gm gula icing
* -3 biji telur grade A- pukul sedikit
* -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
* -200 gm tepung gandum
* Doh Roti
* -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
* -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener ( optional)
* -20 gm susu tepung
* -75 gm gula castor
* -3 sudu kecil dry yeast
* -1 sudu kecil garam
* -1 biji telur- dipukul
* -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
* -60 gm mentega
# Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
# Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
# Doh Roti
# -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
# -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
# -Masukkan telur dan air/susu segar.
# -Uli adunan sehingga menjadi adunan lembut selama 10-15 minit.
# -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
# -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
# -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
# -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).
# Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.
# -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.
2 comments:
adddooiiii cunnya max bun ein tuh... nak!..nak!..
mcm best je rupe roti tu..nak resepi....
Post a Comment