
selalu wat nasi ayam gini..dah jadi favorite my husband ;)
utk stok ayam:
1 ekor ayam-potong 4 dan bersihkan
2 batang celery
3 ulas bawang putih-ketuk
2 inch halia-ketuk
1 kiub ayam
air secukupnya
-masukkan semua bahan dlm periuk.biar mendidih sebelum keluarkan ayam.
-ambil stok ayam secukupnya utk masak nasi.yg selebihnya bolehlah dibuat sup
utk nasi ayam:
3 cwn beras-cuci dan rendam dlm 1/2 jam@lebih
4 1/2 cwn stok ayam@ikut jenis beras
2 helai daun pandan
rempah tumis 4 sekawan
minyak sapi 3 sb
bawang putih 3 ulas-ketuk
halia 2 inch-ketuk
garam secukup rasa
-panaskan minyak sapi dlm periuk nasi.masukkan daun pandan
-tumis rempah tumis,bawang putih dan halia hingga wangi
-masukkan beras yg telah di toskan terlebih dahulu.kacau rata.kacau sentiasa dgn api sederhana.hingga air yg ada kering.masukkan stok ayam.
-kacau lagi dan masukkan garam.biar air kering sedikit sebelum alih ke rice cooker.
-biar masak seperti biasa
utk ayam:
ayam yg direbus sekejap tadi
*1 1/2 inch halia }ditumbuk
*2 ulas bawang putih }
*1 sb lada hitam }
*1/2 kiub ayam
*2 sb sos tiram
*sedikit kicap cair
*1 sb madu
*minyak bijan
-satukan semua bahan *.lumurkan pada ayam rata2.simpan/perap dlm peti sejuk.lagi lama lagi sedap :P
-bakar selama 25min dgn suhu 220-250c
utk sambal cili:
*6 tangkai cili merah
*sedikit cili padi
*1 1/2 inch halia
*4 ulas bawang putih
garam
jus limau nipis secukupnya
sup ayam utk mengisar bahan
2-3 sb minyak bijan
kisar bahan bertanda* hingga halus
-panaskan minyak bijan dlm pot
-tuang bahan kisar.masak hingga pekat
-masukkan jus limau dan garam secukupnya(lebih sedap kalo masin ckit sambal ni)
utk kuah kicap cuma campurkan kicap dgn sup secukupnya dan kacau
-hidangkan nasi ayam dgn salad,tomato dan timun...
2 comments:
ohoho.. ni projek masa dating ngan ein pg semlm erkkk... sedappppp
hihihi..betul!smlm dah jmpt akak mai mkn..tu utk akak ler ;)
Post a Comment