Monday, May 18, 2009

bubur cha cha



bubur ni,makan berdua dgn miya saja..hihihi psl yg lain x layan bubur2 gini.dulu kecik2 bulan2 puasa mak suka buat bubur ni.doh tu homemade je.xde la color2 mcm yg beli tu.cuma 1 color tepung tu je..sblm gunting/potong,mak akan bakar dulu sekejap..sedapnya mkn masa tu..hmm..mak masak apa pun sedap kan?

yg ni pun saya wat sndr juga.cuma saya gabungkan 2 jenis tepung utk dptkan tekstur yg kenyal2.mengikut pemerhatian sndr semenjak jadi chef di rumah ni :)

2 sb tpg sagu
7 sb tpg gandum
air ais secukupnya
tepung ubi
pewarna merah,kuning dan hijau

satukan kedua2 tepung dlm mangkuk.kacau rata.tuang air ais sikit2 sampai agak2 dpt diuli utk jadikan doh.tak perlu terlalu lembut.keras ckit pun takper
-bahagi 3 bahagian.letak pewarna utk setiap bahagian.uli sampai warna sekata
-bolehlah digunting kecil2.letak ckit tepung ubi supaya tak melekat.
-panaskan air dlm pot.masukkan cha-cha setelah mendidih.kacau sekejap dan terus angkat.lalukan bawah air mengalir
-sediakan bubur mengikut cara masing2..

1 comments:

Mummy Dasy said...

slurp sedapnye lama x makan bubur ni lapo ah plak