recipe by sunshine91@MyR.thank you!anak2 suka..psl rupa biskut yg comey tu kot..daniel siap leh main susun2..seronok buat cookies ni pasal daniel berminat sama..tgk ibu susun choc chips tu dia pun cuba juga walaupun boh sukahati je kat muka teddy tu..heh heh.yg penting dia dpt belajar.sambil boh choc chips tu sambil dia bunyi "one,two.tee.." ;)
minta izin c&p kat sini yer :)
8 oz mentega tanpa garam
1/2 cawan gula halus-ganti dgn brown sugar
1/4 susu kecil garam
1 1/2 sudu kecil esen vanilla
1 biji kuning telur
2 1/2 cawan tepung gandum (tambah jika perlu)
pewarna coklat-guna pink
cip coklat secukupnya
Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan garam dan esen vanila.
Tambah kuning telur dalam adunan. Pukul lagi.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Gaul rata.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Tambah pewarna coklat ke dalam bahagian doh yang lebih sedikit. Biarkan satu bahagian dalam warna asal.
Balut doh dengan cling wrapper dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.
Keluarkan doh dari peti sejuk. Bentukkan bulat besar dengan doh warna asal dan dua bulat kecil dengan doh coklat. *disebabkan saya lebih gemar biskut yang lembut jadi doh yang dibuat kurang tepung dan mudah dipipe dengan piping bag
Letak dua cip coklat untuk mata. * boleh guna ising untuk membentuk mulut teddy.
Bakar dalam oven (pre-heated) selama 15 minit dengan suhu 170C.
Nota: untuk membuat loli-cookies, cucuk lidi (stick) atau batang loli di bahagian bawah biskut.
0 comments:
Post a Comment