Friday, June 11, 2010

char kuey teow



utk 1 bungkus kuey teow

bahan sambal
-1 labu bawang besar
-2 sb udang kering
-cili kering-ikut kepedasan
-garam dan gula secukup rasa
-minyak utk menumis

-blendkan bawang besar,udang kering dan cili kering.
-panaskan minyak.tumis bahan yg diblend tadi hingga garing.tambahkan garam dan gula secukupnya.sedia utk digunakan

3 ulas bawang putih-grated
kerang-ikut suka banyak mana-rebus n ambil isi
udang sederhana-tinggalkan bahagian ekor(yang lain jgn buang)
segenggam kucai-potong pendek
1 mangkuk taugeh-bersihkan
minyak bijan
3 biji telur
1/2 cwn air panas
minyak masak
1 bungkus kuey teow
kicap pekat manis secukupnya
garam jika perlu
1 cwn air biasa

untuk stok udang
-panaskan 3 sb minyak.
-bersihkan bahagian kulit udang yg disimpan tadi.gorengkan 3-5min.
-blendkan bersama 1 cwn air biasa.tapis ambil airnya

-panaskan 2 sb minyak bijan
-gorengkan sekejap udang dan kerang.
-angkat sekali dgn minyaknya.ketepikan

-panaskan 2 sb minyak bijan
-tumiskan bawang putih hingga wangi.masukkan sambal.masak dgn api kuat.masukkan air panas dan stok udang.biar mendidih.tambahkan kicap dan garam jika perlu
-masukkan udang dan kerang yang digoreng tadi bersama minyak tadi.kacau sekejap
-masukkan kuey teow,kucai dan taugeh.kacau rata
-pecahkan telur.kacau cepat2.masak dgn api kuat.
-hidangkan panas2..



2 comments:

Nanee Hamid said...

makcik mengira kerang..ihiks..

checkie said...

byk ooo..setiap sudu mesti ada kerang :P